Resepi Trifle
Bahan- bahan
Jelly Cristal ( jenama Nona) - 1 Paket
Susu cair - Jenama saji/lain-lain - 1 tin
Tepung Kastard - 2/3 sudu
Kek gulung - 1 biji
Gula - 2 sudu
Koktail buah - 1 tin
Cara penyediaan :
1. Masak susu cair dengan api yang perlahan
2. Masukkan 2 sudu gula pasir
3. Masukkan air koktail buah
* pastikan isinya diasing terlebih dahulu.
4. Masukkan tepung kastard yang telah dicampur dengan sedikit air
5. Kacau sehingga pekat.
6. Potong kek gulung dan susun ke dalam bekas/ cawan
7. Apabila campuran susu cair tadi telah masak, tuangkan ke dalam bekas yang mengandungi kek gulung.
8. Taburkan buah-buah segar/ isi koktail yang diasingkan sebentar tadi di atasnya.
9. Masak cristal jelly, dan biarkan sejuk seketika
10. Kemudian, tuangkan cristal jelly ke dalam bekas campuran kek gulung
* Resepi ini amat mudah dan ringkas. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment