Monday, April 23, 2012

Trifle



Resepi Trifle

Bahan- bahan

Jelly Cristal ( jenama Nona)  - 1 Paket
Susu cair - Jenama saji/lain-lain - 1 tin
Tepung Kastard - 2/3 sudu
Kek gulung - 1 biji
Gula - 2 sudu
Koktail buah - 1 tin



 Cara penyediaan :

1. Masak susu cair dengan api yang perlahan

2. Masukkan 2 sudu gula pasir

3. Masukkan air koktail buah
* pastikan isinya diasing terlebih dahulu.

4. Masukkan tepung kastard yang telah dicampur dengan sedikit air

5. Kacau sehingga pekat.

6. Potong kek gulung dan susun ke dalam bekas/ cawan

7. Apabila campuran susu cair tadi telah masak, tuangkan ke dalam bekas yang mengandungi kek gulung.

8. Taburkan buah-buah segar/ isi koktail yang diasingkan sebentar tadi di atasnya.

9. Masak cristal jelly, dan biarkan sejuk seketika

10. Kemudian, tuangkan cristal jelly ke dalam bekas campuran kek gulung


* Resepi ini amat mudah dan ringkas. Selamat mencuba.








No comments: