Monday, March 8, 2010

Lempeng pisang dan agar2 kelapa

Resepi ni sy belum cube lagi,tengok macam sedap...jadi hari ni sy nk kongsi resepi ni dgn korang.Tak syok kalau kongsi ilmu sorang2...sape2 yang suke memasak,mesti dia teruja pny nk cuba. Resepi ni bg sy, agak mudah dan bahan2ny pun senang nk didapati di kedai runcit. Sy dapat resepi ni dalam surat khabar, tak ingat plak tarikh dia bile. Dah lame salin dalam buku tapi tak berkesempatan untuk mencubenya di rumah. Pape pun tuk yang berminat boleh la salin... nanti dah try boleh kongsi dengan sy.




agar-agar kelapa


bahan-bahan :

20 gram agar-agar
3 biji kelapa muda
1 setengah cawan gula pasir
(ikut kesesuaian rasa)
1 setengah cawan air
1 tin susu sejat
sedikit pewarna hijau

cara-cara
1. kisar 2 biji isi kelapa bersama air kelapa muda yang telah dikeluarkan terlebih dahulu.
2. isi kelapa yang selebihnya dipotong nipis-nipis
3. masak air kelapa yang dikisar tadi bersama agar2 sehingga larut
4. masukkan susu sejat dan biarkan ia mendidih seketika.
5. kemudian, masukkan gula,air dan isi kelapa yang telah dipotong nipis dalam larutan
6. masukkan pewarna hijau dan kacau hingga sebati
7. Bila sudah masak, padamkan api dan tuangkan ke dalam acuan ikut kesukaan dan biarkan sehingga keras



Align Center

Lempeng pisang


bahan-bahan:
1 cawan tepung naik sendiri
setengah cawan mentega(dicairkan)
setengah sudu teh gula
1 biji telur dipukul
1 cawan susu segar
setengah sudu teh esen vanilla

cara-cara :
1. campurkan semua adunan kecuali pisang ke dalam mangkuk pengadun
2. tuangkan susu sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati
3. pastikan adunan benar-benar kempang
4. hiriskan buah pisang nipis2
5. panaskan kuali leper dan letakkan sedikit minyak di atasnya
6. tuangkan adunan atas kuali leper tersebut
7. aturkan hirisan pisang di atas lempeng tersebut. kemudian terbalikkan lempeng dan angkat apabila sudah masak

walaupun hanya sekadar lempeng pisang dan agar2, tp yg menariknya resepi ni bg saya...bahan2 yg digunakan bukan macam resepi lempeng biase yang kte selalu buat tu . Bgtu jugak dengan agar2 tu...Jarang orng buat agar2 kelapa muda ,selalunya kite tgk agar2 biase yang warna merah, xpun agar2 milo,dan puding jagung. tu sebab sy salin resepi ni tuk simpana peribadi sy...sebab lain dari yg lain. selamat mencuba.

2 comments:

areshan said...

hmm.. sedap kuih nih.. awk reti buat x?? smpai leh kongsi resipi, bgsnya... sy nak rasa jgk a..

KASIH SYUHADA said...

hehe..insyallah,kalau de resepi,blh bt..kena datang rumah la kalau nk rase