Thursday, March 4, 2010
Masak Lemak Cili Api
huhu...rasa lapar plak bile tgk masak lemak cili api tu...tuk pengetahuan semua, masak lemak cili api merupakan salah satu masakan yang terkenal Negeri Sembilan. Ia juga merupakan simbolik kepada Negeri Sembilan itu sendiri. Kalu dalam loghat Negeri Sembilan, ia disebut "masak lomak cili api". Masakan ni memang terkenal dengan kepedasannya.Kalu tak pedas..tak bes, cam ade je yg tak cukup. Masakan ni simple sahaja resepiny...masa sy mule2 nk belajar masak lemak cili api,ingatkan susah la sangat...rupenya2 petik jari je...campak2,dah siap. hehe...semudah tu ke?
Kalu masak lemak cili api yang menggunakan ikan sebagai laukny,selalunya mak sy tak menggunakan bawang. Setiap orang de cara masak yang tersendiri kan?betul tak? Tetapi ramuan utama yang perlu ada,sudah tentu la cili api,kunyit, serai, dan santan. Jangan lupe ye tuan-tuan dan Puan-Puan. Erm,rindu dengan masakan lemak cili api mak dan arwah abah saya...mungkin sy dah tak dapat rase lagi air tangan mereka disebabkan beberapa kekangan. Walaubagaimanapun, alhamdulillah...sempat jugak sy cedok sikit ilmu masak memasak daripada diorang. Kalu rase nak makan, buat sendiri je tak payah nk g beli kat kedai.
kat bawah ni saya de sediakan resipi masak lemak cili api. Kepada sesiapa yang berminat untuk mencuba boleh la salin resepi ni.
Ketam masak lemak cili api:
Bahan-bahan:
1 kg Ketam - bersihkan and tos kasi kering
1 biji kelapa @1 kotak (200ml) santan segera
- kelapa tu dimesin dan diambil santannya.
Bahan2 kat bawah nie diblender:
10 ulas bawang kecik
4 ulas bawang putih
2" halia
1/2" kunyit hidup
15 tangkai cili api - kalu nak lagi pedas letak lebih
3 btg serai - dititik
1 helai daun kunyit - dimayang (wangi je bauny nnt)
2 keping asam gelugor/asam keping
Garam dan serbuk perasa secukupnye
Air ikut kepekatan kuah
Cara Memasak:
1. Tumis bahan2 yg dah dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan serai & daun kunyit, pastu kacau2 sekejap.
3. Masukkan santan @santan kotak & tambah air ikut kepekatan yg kite suke.
Jangan lupe kacau sekejap2 kasi sebati (kalu gune santan kotak tak payah dok selalu kacau kuah tu, sbb dia tak kan pecah santan)
4. Lepas dia dah mendidih masukkan ketam diikuti asam, garam & gula secukupnye.
5. Tunggu dia menggelegak lagi, rase sikit kuahnye kalu ade yg tak cukup tambah ikut tekak masing2.
6. Dah siap, hidangkan dgn nasi panas... fuhhh.. terangkat...
* resepi ni bukan resepi original mak sy...mak sy pny resipi lagi simple dari ini.pape pn selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
terima kasih berkongsi.. masakan nih mmg sedap ek..
sedap..lagi pedas lagi sedap
Post a Comment